Tro, håb og fibromyalgi

Grøntsagsspagetti

 

Grøntsagsspagetti

 

Sommeren kalder på lettere retter - både retter, der føles lettere i maven, og retter, der er lette at lave. Grøntsagsspagetti opfylder begge krav, og derudover er den skønne spagetti af grøntsager farverig og dejlig at se på, så øjnene også har noget at glædes over, hvilket jo er endnu en god ting, da vi jo også spiser med øjnene.

 

Dette kan næppe kaldes en opskrift, snarere lidt inspiration og en opfordring til at afprøve nye muligheder med grøntsager, som vi jo ikke kan få for mange af. Almindelig pasta kan hurtigt komme til at ligne en sammenklistret og ret kedelig masse, når den er kogt, og da vi jo generelt spiser ret mange kornprodukter og produkter indeholdende mel, hilser jeg alternativer som pasta lavet af bønner, linser, kikærter o.lign. meget velkomne, men især om sommeren kan det være skønt med noget lettere, som netop grøntsagsspagetti.

 

Som så mange andre med fibromyalgi har jeg ikke så mange kræfter i kroppens muskulatur, heller ikke i hænder og fingre. Da jeg først gav mig i kast med grøntsagsspagetti, var det med en håndholdt lille spiralizer, nærmest som en kæmpe blyantsspidser, men sådan én kræver for mange kræfter til, at jeg kan bruge den. Jeg har derfor investeret i en lille elekrisk spiralizer, som jeg lige akurat har kræfter til at betjene, når jeg ikke skal lave større portioner end til vores lille familie. Det kræver nemlig også ret mange kræfter at holde de hårde rodfrugter på plads i tragten, mens de skæres ud - men det er jo et arbejde, man evt. kan uddelegere til andre og stærkere familiemedlemmer.

 

Kun fantasien sætter grænser for, hvilke grøntsager, der kan bruges - som regel bruger jeg rodfrugter og squash. Forskellige farver sammen giver flotte resultater. Jeg kan kun opfordre til at eksperimentere og lege lidt i køkkenet - meget gerne sammen med familiens yngste medlemmer, som helt sikkert vil nyde at være med.

 

Man kan også lave brede grøntsagsspagettier ved hjælp af en grøntsagsskræller, man skræller bare tynde bånd på langs af de vaskede og rensede grøntsager. Det giver en lidt anderledes, men også meget lækker grøntsagsspagetti.

 

Til grøntsagsspagetti serveres hvilken som helst spagettisauce, gerne med salat af andre grøntsager, end de, der er brugt til spagettien, samt evt. et godt hjemmebagt fuldkornsbrød og måske en pesto.

 

God fornøjelse

og

god sommer!

Merete.